Kuchnia austriacka jest bardzo różnorodna – łączy wpływy kuchni innych narodowości i zamiłowanie do udoskonalania tradycyjnych potraw. Dominują w niej głównie dania mięsne (w tym słynne sznycle), treściwe zupy oraz ciepłe, rozpływające się w ustach desery. Niemal każdy region ma własne, regionalne potrawy, do których przyrządzenia wykorzystuje się głównie lokalne produkty. Co jedzą Austriacy? Jakich dań warto spróbować w Austrii? Przedstawiamy 8 wyśmienitych propozycji!
Co jedzą Austriacy? Słynne dania mięsne
Na początku zestawienia musiał znaleźć się królewski Wiener Schnitzel – najbardziej znana austriacka potrawa. Ten duży, cienki sznycel podawany jest zazwyczaj z dodatkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną (Wiener Schnitzel mit Kartoffelsalat). Można zamówić go w całym kraju – od samego Wiednia po małe, górskie miejscowości. Dodatki mogą zmieniać się w zależności od regionu. Ciekawostką jest to, że nazwa sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) jest chroniona przez prawo i odnosi się tylko do tradycyjnego sznycla z cielęciny. Popularny wariant wieprzowy nazywany jest już „sznyclem po wiedeńsku”.
Drugą propozycją jest Tiroler Gröstl – przepyszne i proste w przygotowaniu tyrolskie danie, które śmiało można nazwać „comfort food”. Jest to po prostu ziemniaczana zapiekanka z wołowiną i speckiem (wędzoną tyrolską szynką), podawana zazwyczaj z jajkiem sadzonym. Tiroler Gröstl jest popularny przede wszystkim w górach. Kaloryczna zapiekanka idealnie sprawdza się po długim, aktywnym dniu, spędzonym na spływie lodowcowymi rzekami górskimi.
Käsespätzle to kolejny kaloryczny i niezwykle rozgrzewający specjał, stanowiący austriacką interpretację słynnego mac’n’cheese. Ta potrawa to nic innego, jak domowy makaron zapiekany z bogatymi w smaku serami (może to być ser gruyère, emmentaler lub produkowany z mleka owczego ser pleśniowy). Po zapieczeniu danie posypuje się podsmażoną cebulką i szczypiorkiem. Natychmiastowy przypływ energii gwarantowany!